Omslag: Det begynte i Bukta-fjæra
  • ISBN 978-82-307-0070-9 / Innbundet / Kr 429,-
  • KJØP

Ressurser/Resources:

Alfred Nilsen

Alfred Nilsen

Alfred Nilsen

Det begynte i Bukta-fjæra

Et barn møter krigens redsler

Alfred Nilsen var åtte år da andre verdenskrig kom til Alta. Tyskernes hovedkvarter ble lagt til Bukta – rett utenfor stuevinduet til Alfred og familien hans. 

I boka «Det begynte i Bukta-fjæra» får vi nære historier fra Alfred og kameratene hans – unger i 8–12 årsalderen – hvordan de opplevde dagene med krigens ulike ansikter. Brutalt. Men også med mange overlevingshistorier om ran av matlagre, utspekulerte ekspedisjoner for å få tak i "bonbon" og materialer til hyttebygging. Og det å komme hjem å finne ei mor som var sengeliggende etter å ha vært vitne til de grusomme trakasseringer og behandlinger av krigsfangene som foregikk rett utenfor stuevinduet.

Evakuering. Alfred var 12 år da familien ble tvangsevakuert fra Alta. Da de ble plassert i planet på lastebilen og kjørt bort, var det første gangen Alfred så sin bestefar gråte. Bestefar kom aldri hjem igjen til sitt kjære Bukta. I Nesna ble de tatt varmt imot og Alfred, 12 år, fikk sin første ordentlige skolegang. Men fantasien, utforskinga og spilloppene slapp ikke taket i Nesna.

Ungdomstid. Ikke ulikt i dag. Men dansefestene i Alta var flere og Alfred var en ivrig deltager. Han tok tidlig ut sitt organisasjonstalent og sørget for at de mannlige medlemmene i ungdomsforeninga fikk danseopplæring av jentene. Dermed kom også jentene på festene som ble arrangert. I Alta hadde kommunistene overlevd Gerdhardsens Kråkerøytale. Ordfører Granås var dyktig og godt likt, og gjenreisinga av Finnmark tok fokus fra rikspolikernes taler om kommunistfrykten.

   Hverdagslivet gikk sin gang. Og jobbene var mange for Alfred. Fra sjauing, fisking, skiferfjell, grøftegraving og – hagearbeid.

Skiferdrift. Fra Alfred var 17 til han var 30 år, var skiferfjellet i Pæska, Langvannet, Alfreds arbeidsplass. Han hadde avbrekk med fiske, prøvde seg med fraktebåt sammen med svigerfar i Lofoten, men falt tilbake, godt hjulpet av sin kjære Aud, til Alta. 

Voksenliv og nye muligheter. På sekstitallet ble det etablering av egen bedrift. Avskrivingsbyrå, Alta Trykk – og trykketjenester for nyetablerte Altaposten. Det var dobbeltarbeid med asfaltarbeid, skiferdrift og trykkeritjenester. Heller ikke ulikt det mange unge etablerere - eller gründere - må igjennom i dag.

Rikskjendis. Alfred fra Bukta-fjæra ble kjent i hele Norge som leder av Folkeaksjonen mot utbygging av Alta-Kautokeinovassdraget. I en vanskelig tid, med mange sterke interesser, viste han med sitt lederskap og forsiktige framferd, at dette kunne han beherske. Mange tilhengere - mange motstandere. Men den historien må vi ennå vente på...

Bestilles fra forlaget: post@halddeforlag.no